Raskenmerken

Algemeen karakter Brits korthaar

De Brits korthaar is met zijn vrolijke en vriendelijke karakter gemakkelijk in de omgang. Hij is erg gesteld op zijn huisgenoten (mensen, andere katten, honden), maar gaat toch ook zijn eigen gang. Hij is over het algemeen aanhankelijk, maar niet opdringerig. De Brits korthaar is een sterk ras en het duurt twee tot drie jaar voordat hij volwassen is. Zijn puberteit komt vrij laat. Omdat Britten in het algemeen niet zwerflustig zijn, zijn ze heel goed in huis en/of in een afgesloten tuin te houden. Toch is het een kat met een heel eigen willetje. Britten spelen ondanks hun rustige karakter graag met een muisje, hengel, balletje of met een propje papier, ook dozen en tassen worden grondig onderzocht en al snel als fantastisch speelgoed gezien!

 

Rasstandaard Brits korthaar

Algemeen

De Brits korthaar is compact gebouwd, robuuste met een rond hoofd, brede borst en een in verhouding vrij kort en massief lichaam.

Hoofd

Rond hoofd met volle wangen en een brede, ronde schedel. De beenderstructuur geeft het hoofd een rond aanzien. Geen puntige of vierkante snuit. Van voren gezien is de neus kort, breed en recht. Van opzij gezien vertoont het hoofd een afgerond voorhoofd overgaand in een korte, rechte neus. Deze overgang vertoont een lichte welving. Volle, stevige en brede kin. Sluitend gebit. De lijn van de neuspunt tot de punt van de kin is recht.

Oren

Klein, breed aan de basis en afgerond aan de bovenzijde, zodanig ver uit elkaar geplaatst dat ze de ronde contouren van de kop niet verstoren. De buitenkant van de oorschelp is goed behaard, de binnenkant niet te overvloedig.

Ogen

Groot, rond en goed geopend; ver uit elkaar en horizontaal geplaatst.

Hals

De hals is kort en dik.

Lichaam

Compact lichaam met een brede, diepe borst en een korte, rechte rug en laag op de poten. De romp is even massief als de schouders. Middelgroot tot groot lichaam.

Poten en voetjes

Poten: kort, recht en stevig. Voetjes: fors en rond

Staart

Stevige, volle korte staart, breder aan de basis dan aan het ronde uiteinde.

Vacht

Een korte, stevige aanvoelende vacht, dichte inplant en veerkrachtig. De ondervacht is slechts iets korter dan de bovenvacht.

Oogkleur

Vachtkleur: blue, chocolate, lilac, black hebben koperkleurige: oranje of intens goudkleurige, ogen

Vachtkleur: colourpoint hebben duidelijk helder blauwe ogen